[...] czyli demineralizacja prowadząca do rozmiękania i deformacji kości. W starszym wieku dochodzi do osteoporozy, czyli utraty masy kości (składników mineralnych i matrycy białkowej). Złamania kości są tym częstsze, im mniejsza jest gęstość kości osiągnięta w okresie rozwojowym. HIPERKALCEMIA (nadmiar Ca) Przy prawidłowym żywieniu nie [...]
Fałszowane odżywki białkowe cześć 2 Dr inż. Maciej Nastaj Adiunkt, pracownik naukowy Zakładu Technologii Mleka i Hydrokoloidów na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Technolog żywności i żywienia człowieka, dietetyk, autor wielu publikacji z zakresu właściwości funkcjonalnych białek serwatkowych, [...]
[...] spróbowania różnego gatunku morskich ryb, które mają wiele wartości odżywczych, są smaczne i przede wszystkim świeże wędrują na talerz kulturysty. Ryby posiadają wartościowe białko, którego ilość waha się w granicach 6-19g/100g w zależności od gatunku ryby. Białko to zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (niezbędne), które są konieczne do budowy [...]
[...] w dość wysokiej temperaturze (smalec,oleje). Zabronione jest natomiast używanie do smażenia masła czy margaryn . Jedynym wyjątkiem może być jajecznica na maśle, bowiem białko jaja ścina się szybciej niż nastepuje rozkład termiczny masła. O przydatności tłuszczów i olejów do smażenia decyduje głównie skład kwasów tłuszczowych. Szczególnie [...]
[...] w ilości większej niż dzienne zapotrzebowanie zakłóca metabolizm organizmu. Widocznym efektem nadmiaru białka jest powiększona wątroba i nerki. Mit: Zapotrzebowania na białko u sportowców i osób spędzających dużo czasu na siłowni nie może być zaspokojone normalną dietą. Ćwiczący intensywnie, kobiety w ciąży i nastolatki mają rzeczywiście [...]
[...] w dość wysokiej temperaturze (smalec,oleje). Zabronione jest natomiast używanie do smażenia masła czy margaryn. Jedynym wyjątkiem może być jajecznica na maśle, bowiem białko jaja ścina się szybciej niż następuje rozkład termiczny masła. O przydatności tłuszczów i olejów do smażenia decyduje głównie skład kwasów tłuszczowych. Szczególnie [...]
[...] dobrej flory bakteryjnej jelit Dla kogo wrzodowców, kobiet w ciąży i karmiących, małych dzieci. Nie dla grubasów, chorych na nadciśnienie i miażdżycę oraz uczulonych na białko mleka MIESZANKI MASŁA I OLEJU 100 g = 540 kcal dostarcza ok. 64 g tłuszczy w tym 30 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 20 g jednonienasyconych kwasów, 8 g [...]
[...] pozbawionego tłuszczu i laktozy, który zawiera wysokoskoncentrowane pełnowartościowe białka kazeinowe w ich najskuteczniejszej, pierwotnej formie. CASEIN 100 to odżywka białkowa o niespotykanej dotąd antykatabolicznej sile, która zapewnia trwałe i systematyczne zaopatrzenie mięśni we wszystkie kluczowe aminokwasy. Kazeina micelarna to [...]
[...] dobrej flory bakteryjnej jelit dla kogo wrzodowców, kobiet w ciąży i karmiących, małych dzieci nie dla grubasów, chorych na nadciśnienie i miażdżycę oraz uczulonych na białko mleka MIESZANKI MASŁA I OLEJU 100 g = 540 kcal dostarcza ok. 64 g tłuszczy w tym 30 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 20 g jednonienasyconych kwasów, 8 g [...]
[...] użyciu specjalnych mikroporowatych membran. Pozwala to skoncentrować i oczyścić micele kazeinowe oraz oddzielić je od pozostałych składników mleka. CASEIN 100% to odżywka białkowa o niespotykanej dotąd antykatabolicznej sile, która zapewnia trwałe i systematyczne zaopatrzenie mięśni we wszystkie kluczowe aminokwasy. Kazeina micelarna to [...]
Witam, Nie bylem pewien w ktorym dziale, bo pytania mam odnosnie wielu kategorii, wiec z gory przepraszam jesli pomylilem. Bedzie duzo czytania, wiec mozecie sobie zrobic kawe, chce doradzic sie tu, bo moi znajomi to wiekszosci ludzie z malym stazem badz z nikla wiedza na ten temat. Moj staz na silowni to okolo 1,5 roku z wieloma przerwami, [...]
witam, Może głupie pytanie ale też nie bardzo wiem gdzie je zadać. Kupiłem sobie białko z tym że ono stało w sklepie na wystawie, a więc w słońcu i pewnie wysokiej temperaturze, na pudle jest napisane żeby nie przechowywać w słońcu i w wysokiej temp. Moje pytanie, czy to białko może mi zaszkodzić? Drugie pytanie, czy spełni swoje zadanie. Głupio [...]
Witam, Mój problem jest taki jak w temacie, z tym że jestem na diecie białkowej od 36 dni do tego jeżdżę do pracy rowerem gdzie w jedną stronę mam 12 km w dwie daje mi to 24 km dziennie, Praca fizyczna (przy piecu gdzie jest gorąco) do tego robię na odbiorze gdzie na dniówkę przenoszę około 400 szyb przednich od aut. Wylewam ostatnie poty a pomimo [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Organic_Coconut_Oil_i36616_d400x400.jpg OPIS 100% Organiczny olej kokosowy, nierafinowany Tłoczony na zimno Z filipińskich upraw ORGANIC COCONUT OIL jest bogatym źródłem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych MCT. PURE COCONUT OIL jest doskonały do bezpośredniego spożycia, oraz dzięki wysokiej temperaturze [...]
[...] III przed teningowy najczesciej w godzinach 15:00-16:00 1.Pierś z kurczaka 125g 2.Ryż 100g 3.Oliwa z oliwek 4.Jakies warzywa pomidory itp. B:34 T:32 W:77 Po treningu białko ostrowia 30g B:25 Posilek IV (po treningu)18:00-19:00 1.Ryz 100g 2.Piers 125g B:34 T:25 W:77 Posilek V 21:00-22:00 1.Ser twarog 125g 2.Oliwa z oliwek [...]
[...] odżywcze ciastka na białkach z jajek, płatkach owsianych itp. Moje pytanie brzmi czy jeżeli teraz np. zmodyfikuje trochę swój przepis i dodam do nich jeszcze takie właśnie białko w proszku to czy nie straci ono swoich wartości w wysokiej temperaturze? nie wiem jak się zachowują takie sumplementy proszkowane.. proszę od odp kogoś kto się na tym [...]
[...] kwasów tłuszczowych, to współdziała z insuliną w wychwycie aminokwasów. Ponadto w jednej z prac wykazano, że podawanie insuliny z testosteronem wraz ze stosowaniem wysokobiałkowej i wysokotłuszczowej diety zmniejszało utratę białek mięśniowych przeciwdziałając odporności na insulinę wywołaną syntetycznym kortykosteronem - hormonem o działaniu [...]
[...] energetyczna tłuszczów jest ważna, ale nie może ona umniejszać ich roli budulcowej w organizmie. Za główny składnik pokarmów budujący komórki i tkanki organizmu uważa się białko, ale taką rolę spełniają również tłuszcze. Spożyte w pokarmach tłuszcze w procesie trawienia podlegają złożonym przemianom chemicznym, w wyniku których uwalniane są [...]
[...] nastąpić tylko z udziałem węglowodanów, których niewielkie rezerwy w organizmie (glikogen w mięśniach i wątrobie), które kończą się już na początku stosowania diety wysokobiałkowej. Ten stan powadzi do odwodnienia organizmu. Dieta jest szkodliwa dla zdrowia, powoduje zakwaszenie organizmu, obciąża nerki, odwodnia organizm, zaburza równowagę [...]
[...] użytkowany na odbudowę masy mięśniowej, wapń natomiast wbudowywany jest do tkanki kostnej. Istotnym warunkiem uzyskania tego efektu jest dieta bogata w pełnowartościowe białko z odpowiednią zawartością węglowodanów i tłuszczów. Przy ubogo białkowej diecie masa ciała może nawet się zmniejszyć ( w wyniku wzmożonego katabolizmu tłuszczów. [...]